DEĞERSİZLİK DUYGUSU ÜSTÜNE
1
Sevgili okur, yaşam amacın nedir? Bu sorunun cevabını henüz bulamadıysan bile bu yazıyı okuduktan sonra daha derin düşünmeni tavsiye ederim. Hiç şöyle hissettin mi; mütevazilikten pastanın en küçük dilimini kendine alıyorsun ama kimse fark etmiyor. Zorunda olmadığın bir sorumluluğu üstleniyorsun bu belki senin için dert değil ama karşılığında bir teşekkürden mahrum kalıyorsun ve sonrasında bir değersizlik, hiçlik duygusu kaplıyor içini. Kendine değer veremediğin için diğer insanların sevgisine en ufak ilgisine muhtaç hissediyor olabilirsin.
Değersizlik öyle bir duygu ki insan ilk önce kendinden vazgeçer. Ama bu sen doğduğunda karakter olarak verilmedi, ailenden miras kaldı. Bir düşün bakalım çocukluk döneminde her yaptığın veya yapamadığın eleştirildi mi? Aile de söz hakkın var mıydı yoksa 'Sen sus çocuksun' mu dediler? Yaşıtların, kardeşin veya akrabalarınla kıyaslandın mı? Ailenin seni fark etmesi için çabaladın mı yoksa koşulsuz sevgi gördün mü?
Cevaplarını gözden geçirdiğinde değersizlik hissinin olası sebeplerini bulabilirsin. Peki bu kaderin mi? Fark edip değişmek istersen değil. Küçük adımlarla bile değersizlik duygusunu aşabilirsin. Hadi gel bakalım neler yapabilirsin?
Değersizlik Duygusunu Aşmanın Yolları Nelerdir?
- Öncelikle sana değersizlik hissettiren, bu duyguyu tetikleyen düşünceleri belirlemelisin. Bu duygu hangi ortamlarda, ne zaman ortaya çıkıyor ve hangi düşüncelerle büyüyor fark etmeye çalış.
- Değersizlik duygusunu oluşturan olumsuz düşüncelerle savaşmak için temel adımımız nasıl ortaya çıktıklarını bulmaktır.
- Öğrenilmiş olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmelisin. Bu her zaman kolay olmayabilir. Belki bu noktada bir terapistten yardım alabilirsin. Bu olumsuz kalıpları bırakıp yerine seni iyileştiren olumlu düşünceleri seçip geliştirebilirsin.
- Değerli hissetmek için mükemmel olmak zorunda değilsin. Başkalarından önce sen kendini kabullenmeli ve sevmelisin. Bunu gerçekten başarabildiğin zaman daha sağlıklı ilişkiler kurduğunu fark edeceksin. Sen kendine değer vermezsen, insanlar bunu neden yapsın ki?
- Başkalarını mutlu etmek gibi bir sorumluluğun olmadığını bilmelisin. Kendini geri plana atıp başkalarının beğenisini kazanmak için uğraşmak sadece kendini değersiz hissetmene sebep olur.
Unutma; değersizlik hissiyle baş etmenin en önemli yolu, dışarıdan gelecek hiç bir onayın beklentisine düşmemektir.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş