İLETİŞİM KOPUKLUĞU VE ÖZELLİKLERİ
0
İletişim bireylerin hayatını devam ettirebilmesini sağlayan yegâne etkileşim aracıdır. Genel itibariyle bakıldığında; bir birey ile başka bir birey arasında gerçekleşen bilgi alışverişine iletişim denir. İletişimin temeli konuşmaktır ancak susmak, beden dilini kullanmak hatta beden dilini kullanmamakta bir çeşit iletişim aracı olarak insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bu araç sayesinde bireyler toplumsal olarak davranışlarını şekillendirir ve duygularını dile getirirler.
İletişim Kopukluğu Nedir?
İletişim kopukluğu bireyler arasında etkileşim olması gerekirken etkileşime geçilememe durumuna denilmektedir. Bu durum bireyler arasında yanlış anlaşılmalara, duyguların anlaşılamamasına ve sonuç olarak tartışmalara yol açabilmektedir.
İletişim Problemi Oluşturan Davranışlar
İletişim problemleri birçok faktör sonucunda oluşabilmektedir. Bu faktörlerin bazıları şunlardır;
1- Geçmişe Odaklanmak;
Geçmişe sürekli odaklanmak, geçmişten kopamamak anı yaşamayı engeller. Anı yaşayamayan bireyler mutsuz ve huzursuz olur. Bireyler arasında sürekli geçmişin konuşulması bozulmuş bir yemeğin tekrar tekrar sofraya getirilmesine benzer. Özellikle ikili ilişkilerin çıkmaza girmesini engellemek için problemler konuşulmalı ve bitirilmelidir.
2- Küsmek;
Küsmek istenmedik olaylara karşı tepki gösterme olarak kabul edilebilir bir davranış olsa da istendik bir durum değildir. Problemler konuşularak iletişime geçilerek çözülmelidir. Küsme davranışının sürekli olması iletişimde ciddi bir problem olarak kabul edilir.
3- Beyin Okuma;
Beyin okuma günlük yaşamda sıkça karşılaşılan iletişim yanlışlarından bir tanesidir. Kesin olmayan yargılara varma ve bu yargıların doğru olduğuna inanma şeklinde görülebilir. Beyin okumanın bir ileri boyutu karşı taraftaki kişi inanılan durumun aksini söylese de buna inanmama durumudur. Bu tarz davranışlar ilişkiyi kırılgan hale getirir.
İletişimde Etkin Dinleme
Etkin dinleme iletişimde olmazsa olmaz faktörlerden birisidir.
İletişim kurarken insanlar üçe ayrılır.
- Karşıdakinin konuşmasına fırsat vermeden araya girerek konuşmasını bölenler,
- Karşıdaki konuşurken konuşmasını bölmeyenler ancak sadece onun konuşmasının bitmesini bekleyenler. Yani sırasını bekleyenler.
- Etkin dinleme yapanlar.
Etkin Dinleme: Alıcı açısından iletişimdeki gürültüyü azaltma ve mesajı tam ve doğru olarak alma becerisidir. Etkin dinleme sadece mesajı almakla sınırlı değildir. Mesajın alındığını geri bildirmeyi de içerir.
İletişim kopukluğu, aslında iletişimin önemi konusunda tam olarak bilinçli olmamanın sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle 2-6 yaş arasındaki çocuklarla mutlaka her konuda iletişime geçilmeli onların duygu ve düşünceleri dinlenmelidir. Böyle yetişen bir çocuk iletişimin birçok problemi daha oluşmadan çözdüğünü gizil bir şekilde öğrenecektir. Böylece birey ergenliğinde de yetişkinliğinde de iletişimi hayatının her yönünde etkin bir şekilde kullanacaktır.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar