ÇOCUKLARA KİTAP OKUMAYI SEVDİRMENİN YOLLARI
0
Kitap okuma konusunda maalesef ülkemiz dünya genelinde çok iyi bir konumda bulunmamaktadır. UNESCO’nun raporuna göre ülkemiz BM ülkeleri arasında kitap okuma oranlarında 86. Sırada. Ülkemizde düzenli kitap okuyanların oranı ‰1 olarak tespit edilmişken. İngiltere ve Fransa’da %21 oranında tespit edilmiştir. Yani arada çok büyük bir uçurum bulunmaktadır. Bu oranı öncelikle kapatmak sonrasında da uzun vadede tersine çevirmek gerekmektedir. Bunun için çeşitli faaliyetler ve çalışmalar yapılabilir. Öncelikle bireyin neden kitap okuması gerektiğini bilmesi gerekmektedir.
Kitap Okumanın Faydaları
Kitap okumak birçok alanda birçok şekilde bireyi ve toplumu etkileyen bir süreçtir. Bilimsel kitaplar haricinde diğer kitapların çoğunda kitap bittiğinde bu kitaptan ne öğrendin sorusuna verilebilecek net ifadeler bulunmamaktadır. Ancak farkına varılmasa bile birçok konuda bireyi etkilemektedir.
Kitap okumanın faydaları şunlardır;
- Bireyin Okuduğunu anlama becerisini artırır,
- Kelime dağarcığını genişletir, böylece olayları ve kendisini daha iyi ifade eder, daha iyi anlar,
- Okuma hızını artırır,
- Akademik konularda bilgilendirme yapılır,
- Birden fazla dünyalara yoluculuk yaparak yalnızlık hissinden kurulmayı sağlar,
- Tek bir hayatta birden fazla hayatın tecrübesinin kazanılmasını sağlar,
- Günlük yaşamda meydana gelen olaylarda kullanabileceğiniz alıntılar yaşam doyumunun artırılmasını sağlar,
- Özgüven artar,
- Yapılan çalışmalar düzenli kitap okuyan bireylerin beyinlerinde yeni nöron bağlantıları oluştuğunu göstermektedir,
- Birçok dünyada birçok karakterin hayatını okuyan bireyin empati yeteneği gelişir,
- Sürekli belli bir alanda kitap okuyan birey o alanda uzmanlaşacaktır,
- Yapılan çalışmalarla ispatlanan bir diğer durum kitap okumanın hafızayı güçlendirmesidir.
Çocukların Kitap Okumasının Önemi
Geleceğimizi şekillendirecek olan çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanması her anne babanın istediği bir durum olsa da maalesef istatistik olarak bakıldığında çocukların kitap okuma alışkanlığı düşük seviyelerdedi
Yukarıda bahsedilen kitap okumanın faydaları haricinde kitap okuma alışkanlığı kazanmak, bazı olumlu davranışların süreğenliğini artırır. Ders çalışma alışkanlığı kazanılmasında önemli rol oynar. Olumsuz alışkanlıklardan çocuğu uzak tutar.
Çocuğa Kitap Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları
Öncelikle okumaktan zevk alınmayan kitaplar yani sıkıcı kitaplar kitap okuma alışkanlığı kazanmanın baş düşmanıdır. Bu nedenle çocuklar hiçbir şekilde kitap okumak için zorlanmamalıdır.
Çocuklar anne babanın söylediklerini değil yaptıklarını yaparlar. Bu nedenle ‘‘Kitap oku!’’ gibi cümleler kullanmak yerine anne - baba olarak kitap okuma zamanları oluşturulmalı ve çocuk gelmek istemediği sürece zorlanmamalıdır. Çocuk ‘‘Bende kitap okumak istiyorum.’’ Benzeri bir cümle kullandığında çocuğun yaşına ve ilgilerine uygun bir kitap hazırda bekletilmeli ve kendisine verilmelidir. Çocuğa verilecek kitap mutlaka daha öncesinden okunmalıdır. Kitap bittikten sonra ‘‘Özetini çıkar bakacağım.’’ gibi kontrol mekanizmaları oluşturulmamalı ancak kitap üzerine sohbet edilmelidir. Böylece çocuk kontrol mekanizması nedeniyle kendini baskı altında hissetmez ve kitap üzerine sohbet edileceği için kitabı daha dikkatli bir şekilde okur.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar