KABULLENMEK ÇARESİZLİK DEĞİL EN BÜYÜK CESARETTİR
0
"İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, ruhen ameliyat etmek için ise uyandırmak gerekir." Farkındalığın önemine bu sözüyle vurgu yapmış Tolstoy. Bir insanın değişmesi, iyileşmesi için ilk önce farkındalık kazanması gerekir. Çünkü bazen savaştığımız şeyler bizim düşmanımız değilken görevimiz sandığımız şeyler yüklerimizdir. Her insan için farkındalıkları değişebilir. Tabi farkına varmak kolay bir mesele değil. Yaşadığımız durumu kabullenmek, inkar etmemek gerekiyor. Kabullenmek deyince hemen korkmayın, boyun eğmekten, yenilmekten bahsetmiyoruz. Kabullenmek yaşadıklarımız hakkında bir değerlendirme yapmak ve duruma gerçekçi bir gözle bakabilmektir. Gerçeklerle yüzleşmekten korktuğumuz için kabullenmek istemeyiz. Ama bu yüzleşmeyi erteledikçe korku hak ettiğinden fazla değer kazanır. Bu noktada cesaret göstermeli ve ne yaşadığımızı kabullenerek yüzleşmemiz gerekir. Sonrasında korku olması gerektiği düzeyde yaşanır ve buna göre baş etme yöntemlerimizi kullanabiliriz. Kabullenmek durum üstünde kontrol sağlamamıza yardımcı olur. Korkularınızla yüzleşmezseniz onlar sizi kontrol etmeye başlar veya gereğinden fazla anlam yüklediğiniz korkularınızı kontrol edemediğiniz için yetersiz ve yenilmiş hissedersiniz. Zayıf noktalarımızı kabul ettiğimiz zaman gelişme göstermeye başlarız. Çünkü ne ile baş ettiğimizi, neyi değiştirmek istediğimizi biliriz durum bizim kontrolümüz altındadır. Acılarımızla, korkularımızla, kaygılarımızla baş etmek için onların hayatımızdaki rolünü kabul etmeliyiz. Reddetmek, görmezden gelmek sadece zaman kaybı ve daha fazla problem oluşturur bizim için. Kabullenmek bir yenilgi değil, en büyük cesarettir. İyileşmenin başlangıcıdır. Peki kabullenmeyi nasıl öğreneceğim diyorsan sana bir kaç önerim var:
- Hayatında kontrol edebileceğin ve edemeyeceğin, değiştirebileceğin ve değiştiremeceğin durumları belirleyerek başlayabilirsin. Mesela geçmişi değiştiremezsin ama seni ne kadar etkilediğini değiştirebilirsin.
- Kabullenmeni engelleyen faktörleri fark etmelisin. Belki bunlar kişilik özelliklerin belki de gerçekçi olmayan beklentilerindir.
- Seni yaşama bağlayan etkenleri çoğaltabilirsin. Sana doyum veren bir yaşam amacın var mı, gözden geçirebilirsin. Hayatta tek bir şeye tutunursan o elinden alındığında yıkılman daha kolay olacaktır. İnsanlardan ve kendinden beklentilerini gözden geçirebilirsin. Önceliklerin arasında kendin var mısın? Öncelikle kendini her halinle, mükemmel olmadan kabullenmelisin. Gerçeği kabullenmek anda kalmanı sağlar ve anda kalmak farkına varmaktır.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar