ERGEN BENMERKEZCİLİĞİ
0
Ergenlik dönemi bireyde; fizyolojik ve zihinsel anlamda bir çok değişikliğin oluştuğu bir dönemdir. Fırtınalı dönem olarak ta adlandırılan bu dönemde birey soyut düşünme becerisi ve akıl yürütme becerileri kazanarak kimlik arayışına girer. Ergenlik döneminde gerçekleşen bir çok durumla birlikte ergen benmerkezciliği dönemin önemli özelliklerinden biridir.
Ergen Benmerkezciliği Nedir?
Ergen benmerkezciliği Ergen bireyin etrafında gelişen olayların merkezinde kendisinin olduğunu düşünmesi en basit anlamda "Dünyanın kendisinin etrafında döndüğünü" düşünmesidir. Bu durum her ne kadar ergenlik döneminde normal olarak görülse de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
Bana Bir Şey Olmaz Düşüncesi
Ergen merkezciliğiyle birlikte ergen bireyin önemli düşüncelerinden birisi de "Bana bir şey olmaz." düşüncesidir.
Bana bir şey olmaz düşüncesi ergen bireyin ergen benmerkezciliğinin etkisiyle olaylara çok daha dışarıdan bakarak kendisine bir şey olmayacağını düşünmesidir. Bu düşünce ergenin kendisini riske atmasına neden olabilir. Özellikle karşı cinse olan ilginin de artmasıyla birey karşı cinse kendini ispatlamak istediği için kendisini riske atabilir.
Hayali Seyirciler
Hayali seyirciler ergen benmerkezciliğin de görülen önemli gelişmelerden birisidir. Ergen birey kendisini odak noktası olarak gördüğü için sürekli başkalarının kendisini izlediğini düşünerek hareket edebilir. Bu duruma hayali seyirciler adı verilir. Hayali seyirciler ergenin oto kontrol yeteneğinin gelişmesinde önemli bir faktördür.
Ebeveynlere Tavsiyeler
Ebeveynlere verilebilecek en önemli tavsiye ergenlik dönemi konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olmaları ve bu durumu sadece kendileri değil her ailenin yaşadığını fark etmeleridir.
Aileler genelde çocukları ergenlik dönemine girdiğinde benzer sorular sorarlar. "Benim çocuğum böyle değildi.", "Benim çocuğum hiç bana karşı gelmezdi." bu ve benzeri durumlar şiddeti ve boyutu değişmekle birlikte ebeveynlerin genelde yaşadığı durumlardır.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar