KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREN KEHANET (PYGMALİON ETKİSİ)
0

Düşüncelerin ve beklentilerin davranışlar üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Kendini gerçekleştiren kehanet diğer adıyla Pygmalion etkisi insanların farkında olmadan gerçekleştirdiği psikolojik bir durumdur. Bireyin hayattaki başarısında ve gelişiminde kritik rol oynar. Kendini gerçekleştiren kehanet, farkında olunmadan oluşur ve şekillendir. Bu kehanetlerin farkına varmak ve zihni bu konuda eğitmek yaşam ve meslek doyumu açısından son derece önemlidir.
Kehanet Nedir?
Kehanet; Bir olayın veya durumun daha oluşmadan gerçekleşeceğini düşünme ve tahmin etme durumudur
Kendini Gerçekleştiren Kehanet Nedir?
Bir olayın veya durumun gerçekleşmeden gerçekleşmiş gibi düşünülerek bireyin davranışlarını şekillendirmesi durumuna kendini gerçekleştiren kehanet denir.
"Duygular düşünceleri, düşünceler davranışları, davranışlar alışkanlıkları, alışkanlıklar karakteri, karakterimiz de kaderimizi şekillendirir." Yani bir durumla alakalı duygu ve düşünceleriniz neyse o durumla alakalı davranışlarınızda duygu düşünceleriniz paralelinde gerçekleşecektir.
''Bugün çok kötü bir gün geçireceğim.'' düşüncesine kapılan birey farkında olmadan duygularını negatif bir yapıya büründürecektir. Bu negatif duygular gün içinde yaşanan olaylara verilen tepkilerin negatif bir çerçevede ilerlemesini sağlayacak, sonuç olarak birey gerçekten çok kötü bir gün geçirecektir. Yani kehanet kendini gerçekleştirmiş olacaktır.
"Matematik dersinde başarısız olacağım." Bir kehanettir. Öğrenci bu kehanetle kendisini kısıtlamaktadır ve bu durum bireyin matematikte başarısızlık durumuna kendisini inandırır. Böylece birey çalıştığı konuları tam olarak uzun süreli belleğe aktaramaz ve bilgiler kalıcı olmaz. Yani öğrenci bilgiyle beyni arasında büyük bir duvar örmüş olur. Bu örülen duvar zamanla kehanetin gerçekleşmesini sağlar ve öğrenci matematik dersinde başarısız olur.
Sonuç olarak olumlu duygu, düşünce ve beklentiler olumlu sonuçlara; olumsuz duygu, düşünce ve beklentiler de olumsuz sonuçlara yol açacaktır.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar