ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU
0
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler sürekli olarak sosyal aktivitelerden ve yeni insanlarla tanışmaktan kaçınırlar. Diğer kişilerle iletişim kurmaktan kaçındıkları için, anlamlı ilişkiler içine giremez ve yalnız kalırlar. Duygularını ya hiç göstermezler ya da çok yüzeysel duygular yansıtırlar. Dışarıda olan ve normalde bir insanı duygusal olarak etkilemesi beklenen olaylara karşı çok ilgisizmiş gibi görünürler. Duygusal alanda tepkisiz, ilgisiz, soğukturlar. Hâlbuki içlerinde çok derin duygulara ve hassaslığa ihtiyaçları olabilir. Ayrıca, eleştirilere karşı tepkisizdirler.
Yalnız kalmayı tercih ederler, sürekli hayal kurarlar. Özellikle yakın ilişkiler kurmaktan kaçınırlar ancak bunun ihtiyacını ya arka planda ya da farkında olarak yoğun bir şekilde hissederler. Yakın bir ilişkiye ihtiyaçları olmadığını iddia edebilirler. Yakın ilişki içine girdiklerinde yoğun sıkıntı, boğuluyormuş hissi yaşarlar ve uzaklaşma ihtiyacı içine girerler. Karşı taraf ayrılıkla ilgili üzüntü yaşarken çok soğukkanlı ve hissiz görünebilirler.
Bu rahatsızlığa yol açan en büyük etkenin erken dönem çocuklukta yaşanan anne ihmali olduğu yönünde klinik gözlemler vardır. Şizoid kişiler cinsel isteksizlik gibi bir sorun yaşamamalarına rağmen, cinsel deneyim yaşamaya karşı ilgileri oldukça azdır. İnsanlarla bir ilişki başlatmak ve sürdürmekte isteksiz olduklarından dolayı cinsellik için bile olsa bu konuda çaba harcamak istemezler. Bu kişiler hem sosyal beceri eksikliği yaşadıkları için hem de ilişkiye karşı ilgisiz oldukları için partner bulamaz ve genellikle evlenmezler.
Şizoid kişilik bozukluğu genellikle ergenlikte ve ergenlikten sonra ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır.
Şizoid kişilik bozukluğu olan insanların sosyal ortamlardan kaçınmalarının dinamiği, sosyal fobisi olan kişilerinkinden çok farklıdır. Sosyal fobisi olan kişiler ilişki kurmaya bilinçli bir şekilde ihtiyaç duyarlar ve ihtiyaç duyduklarını bilirler, ancak kaygıları nedeniyle bunu yapamazlar ya da yaptıklarında çok zorlanırlar.
Şizoid Kişilik Bozukluğu'nun nedeni belirsizdir, ancak diğer A kümesi kişilik bozuklukları (Şizotipal Kişilik Bozukluğu gibi) ve şizofreni ile arasında bazı bağlantılar ve paylaşılan genetik risk olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Bu nedenle Şizoid Kişilik Bozukluğu, "şizofreni-benzeri bir kişilik bozukluğu" olarak kabul edilir.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar