NORMAL Mİ, ANORMAL Mİ ?
0
Bizler gibi birçok uzman arkadaşımızın sosyal medya ve bloglar aracılığıyla psikoloji bilimi adına bilgileri insanlara ulaşılabilir hale getirmesinin bazı avantaj ve dezavantajlarına birlikte göz atalım.
Psikoloji son zamanlarda oldukça popüler bir alan haline gelmiştir. Bu nedenle insanların ruha merakı artmış, bu konuda bilgi arayışlarına yönelmiştir. Ruh sağlığı alanında eğitim alan meslektaşlarımızın okul döneminde psikiyatrik tanılar arasında kendine yer bulduğu dönemler geçmiştir. Günümüzdeki durum insanlar arasında tam olarak bu hale gelmiştir.
Ben anormal miyim?
Ruh sağılığı karmaşık ve birçok faktörden etkilenen bir yapıdadır. Bedensel bir ağrının yeri tarif edilebilirken, ruhun ağrısını bulmak zaman alabilir. Yorgunluk, kırgınlık, kızgınlık, üzüntü, öfke vb. duygular birbirine karıştığında işler biraz daha zor hale gelir. Genel olarak bedenen ve zihnen yorgun olup sağlıklı bir dinlenme gösteremeyen kişiler uzun süreli hiçbir şey yapmama isteğine yönelir ve hemen aklına depresyon gelir. Evet, mümkün değil diyemeyiz. Depresyonda olabilirsiniz. Ancak bunun tanısı, teşhisi tamamen uzmanlık gerektirir ve bir psikiyatrist tarafından konulmalıdır. Yorgunluğunuzu fark edip, kendinize bir dinlenme alanı açtığınızda kısa süreli gösterdiğiniz depresyon belirtileri kaybolabilir. O zaman ne tanısı koyacaksınız?
Ruhumuzun birçok faktörden etkilendiğini varsayarak gelin ‘bazen’ normal olan durumları sizlere aktaralım.
- Bazen hiçbir şey yapmak istemeyebilirsin. Bu durumun duygusunu fark etmen faydalı olabilir.
- Bazen kendini çok mutlu ya da çok üzgün hissedebilirsin. Bu sürecin tetikleyicilerini bulman faydalı olabilir.
- Bazen problemleri çözmekte veya başarılı olmakta zorlanabilirsin. Bu konuda yardım alabileceğini bilmen faydalı olabilir.
- Bazen insanlardan, arkadaşlarından veya sevdiklerinden uzaklaşmak isteyebilirsin. Seni son zamanlarda nelerin üzdüğünü fark etmen faydalı olabilir.
- Bazen insanlarla, arkadaşlarınla, sevdiklerinle çok fazla vakit geçirmek isteyebilirsin. Onların senin hangi ihtiyacını karşıladığını görmen faydalı olabilir.
Bu durumları ve daha fazlasını hepimiz hayatımızın çoğu alanında yaşıyoruz. Peki, ne zaman anormal olur?
- Günlük yaşam rutinlerini bozduğunda,
- Hayat akışında işlevselliğini kaybettiğinde,
- Çevrene ve kendine karşı yabancılaşma yaşadığında,
- Uzun bir dönem bu problemler hayatında var olduğunda çekinmeden bir psikolojik destek alabilirsin.
Unutmayın, hepimizin hayatında zorlayıcı hatta travmatik yaşantılar bulunabilir. Beyin kimyamızda, hormonlarımızda değişmeler olabilir. Bu durumlar ruh sağlığımızı ciddi şekilde etkiler. Hepimiz bu süreçlerle aynı düzeyde baş edemeyiz. Gerektiğinde terapi ve psikiyatri uzmanı tarafından verilmiş ilaç tedavisi alabiliriz.
Sizi ve ruhunuzu önemsiyoruz.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar