OTHELLO SENDROMU (PATOLOJİK KISKANÇLIK)
0
Othello yiğit bir savaşçıdır. Soylu, dürüst ve güçlü Othello ile eşi Desdemona birbirlerini çok sevmektedir. Bir gün Desdemona kocasının hediye ettiği mendili kaybeder. Bu mendil bir çok hayatın değişmesine sebep olacaktır. Mendili bulan İago hain bir plan yaparak arkadaşı Othello’ya ihanet eder. Othello’nun eşine olan güvenini sarsmayı başarır. Desdemona ve Cassio’nun ilişkisi olduğundan kuşkulanmaya başlayan Othello kıskançlık ateşiyle ikisini de öldürür. Bunun üstüne her şeyin İago’nun oyunu olduğu ortaya çıkar ve Othello dayanamaz intihar ederek can verir. İago ise idama mahkum edilir.
Patolojik kıskançlık, Shakespare’in ünlü trajedi eseri olan Othello’dan ismini almıştır. Kişinin elinde olan şeyi kaybetmeme korkusu üzerine kurulu kıskançlık, hiçbir kanıt ve sebep olmamasına rağmen partnerinin kendisini aldattığı düşüncesidir. Kıskançlığa kapılan kişi karşı tarafı aldatmakla suçlar, telefonunu kurcalar, sürekli onu kontrol etmek ister. Kafasında kurduğu senaryolarla karşı tarafa ağır tepkiler verir. Hakaret ve şiddet içeren davranışlar göstererek partnerini değersiz hissettirir. Bu şiddet psikolojik baskı olarak da uygulanabilir daha kötüsü cinayete kadar gidebilir. Othello sendromuna sahip kişiler kafasında kurduğu senaryolara kendini inandırarak aldatıldığını düşünüp bununla baş edemezlerse hikayenin sonunda olduğu gibi kendilerine ve başkalarına zarar verebilirler.
Othello Sendromu’nun Belirtileri Nelerdir?
- Birlikte olduğu kişiyi her şeyden ve herkesten saplantılı şekilde kıskanma
- Olmadık senaryolar kurup ona inanma,
- Sevgiliden, eşten ayrılmayı fobi haline getirme,
- Basit bir olaya, duruma karşı aşırı tepkiler verme
- Aşırı saldırganlık ve şiddet
Othello sendromu sanrılı bir rahatsızlıktır. Kendi kendine ortaya çıkabilir. Alkolizm, madde bağımlılığı ve paranoid şizofreniye bağlı olabilir. Araştırmalar sonucunda bu sendromun erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olduğu ortaya çıkmıştır.
Othello sendromu psikoterapi ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar