ETKİLEYİCİ BİR SERÜVEN TERAPİ
0
Son zamanlarda terapi kavramı sıkça kullanılsa da hala tam anlamıyla zihnimizde bir yer edinemediğini düşündüğümüz için sizlerle bu yolculuğun aşamalarını paylaşmak istiyoruz. Hep birlikte terapi öncesi, terapi süreci ve terapi sonrası aşamalarda kişiler neler yaşayabilir onlardan bahsedelim.
İlk aşamamız Terapi Öncesi Süreç
Bu aşamada danışan konumuna henüz gelmemiş olan kişiler zihinlerinde terapi sürecine yakınlık ve uzaklık arasında gidip gelebilirler. Ciddi patolojik problemlerde psikiyatri ve hastane süreçleri devreye girerken, danışanın farkındalığının bulunduğu, bilinçli ve problem durumunun çok yüksek boyutlara ulaşmadığı ancak hayatının zorlaşmaya ve işlevselliğin bozulmaya başladığı bir dönemlerde kişi kendi isteğiyle terapi sürecine girmeye, bu konuda araştırmalar yapmaya karar verebilir. Eğer siz de araştırma sürecindeyseniz söyleyeceklerimiz işinize yarayabilir. İlk olarak görüşmek istenen problem durumuyla çalışan ruh sağlığı uzmanlarını arayarak başlayabilirsiniz. Şehir, bölge ve konumlarına göre eleme yapabilir, özgeçmişlerine göz atabilirsiniz. Uzmanlar ile görüşebilir, sizinle uyumunun iyi olacağını düşündüğünüz bir profesyonel ile yolunuza başlayabilirsiniz. Unutmayın terapist ve danışan arasındaki ilişki sürecin en önemli parçalarından biridir.
İkinci Aşama Terapi Süreci
Artık terapi sürecine dahil olunmuş, problem durumu ve kişi ile izlenecek yol şekillenmeye başlamıştır. Bu süreç başlarda yavaş ilerleyebilir. Terapist ve danışanın tanışması, problem durumu ve amaçlar bizler için zaman gerektiren süreçlerdir. Çünkü terapötik ilişki oluşması için olumlu bir atmosfer, karşılık güven ve iletişim öncelik oluşturmaktadır. Danışan ile terapist arasına giren en yoğun engellerde biri kişinin kendini açmada isteksiz olmasıdır. Bu hem terapi sürecini hem iyileşmeyi zaman zaman olumsuz etkileyebilir. Danışan terapiye gönüllü ve keyifle geldiğinde iyileştirici süreç meyve vermeye başlayacaktır. Ancak unutmayın terapi size süreç içerisinde her zaman mutlu olmayı, hızlı iyileşmeyi ve sadece terapistin yönlendirmesini vaad etmeyecektir. Zaman zaman mutsuz olabilir, problemle başa çıkacak gücü bulamayabilir, kısa süreli iyi hissetmeleri iyileşmek zannedip terapiden vazgeçme sürecine girebilirsiniz. Unutmayın, bazen yarım kalmış bir terapi hiç başlanmamış terapiden daha fazla zarar verebilir. Artık sona yaklaştığınızı hedeflere ulaştıkça, baş etme gücünüz arttıkça, farkındalığınız çoğaldıkça görebilirsiniz. Bundan sonrası ise terapist ve sizinle şekillenerek sonlanacaktır.
Son Aşama Terapi Sonrası Süreç ve İzleme
Terapi sonlandıktan sonra terapistin gözü bir müddet daha sizin üzerinizde olmaya devam edebilir. Çünkü öğrenilen becerileri, farkındalıkları ve bakış açılarını hayatınızda kullanabildiğinizi görmeye ihtiyacımız vardır. İyileşme tüm hayatınıza yayıldığında terapist hayatınızdan çıkar ve sizler de bireysel olarak hayatınıza uyum sağlamaya başlarsınız. Tebrikler, artık daha iyi baş edebildiğiniz ve daha iyi hissettiğiniz bir serüvene hazırsınız.
Terapi nedir, nasıl faydaları vardır genel ilkeler ile sizlere anlatmaya çalıştık. Lütfen unutmayın, her yol biriciktir. Herkesin terapi süreci farklı ilerler. Anlatılan süreç en sade ve mümkün şekilde aktarılmaya çalışılmıştır. Yazıyla amaçlanan terapi sürecinden korkmamak ve yaşadığınız belirsizliği gidermektir.
Umarım keyifli ve sağlıklı bir serüven yaşarsınız.
Sizi ve ruh sağlığınızı önemsiyoruz.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar