PİKA SENDROMU
0
Pika sendromu halk arasında toprak yeme hastalığı olarak bilinmektedir. Tam olarak sadece toprak değil çeşitli besin değeri olmayan yabancı maddelerin yenilmesi durumuna pika sendromu denilmektedir.
Pika sendromu tehlikeli boyutlara ulaşabileceği için mutlaka doktor gözetimine alınmalıdır.
Pika sendromunda esas olan insan vücudu için hiçbir besleyiciliği olmayan besinlerin tüketilmesidir. Toprak, tebeşir, pil, iplik, kireç, kağıt, kurşun kalem, sabun, kum gibi maddeler pika sendromunda bireyin tükettiğine rastlanan maddelerdir.
Pika Sendromu Neden Oluşur?
Pika sendromu genel olarak düzensiz beslenme ve vücuttaki demir, çinko ve bakır gibi maddelerin eksikliğinde oluşmaktadır.
Toplum içinde farklı bir besin tükettiğini gören başka bir çocukta dikkat çekmek için veya rol model aldığı kişiye benzemek için benzer bir davranışta bulunabilir. Bu gibi durumlarda tüketilen maddenin ne olduğu ve neden tüketildiği önemlidir.
Pika Sendromu Kimlerde Görülür?
Pika sendromu her yaş grubunda görülebilmektedir ancak genel olarak çocuklarda görülür.
Hamile kadınlarda pika sendromunun görülme ihtimali normal zamana göre daha fazladır.
Pika Sendormunun Tehlikeleri Nelerdir?
Pika sendromunun tehlikesi temelde yabancı bir maddenin vücuda alınması olduğu için tüketilen maddelere göre değişiklik göstermektedir. Genel anlamda zehirlenme, parazitlerin yol açtığı hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları görülebilir.
Pika Sendormunun Tedavisi Nedir?
Pika sendromunun tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle hastalığın tam olarak tanılanması gerekmektedir. Herhangi bir şekilde yabancı maddeleri tüketen bir çocuk veya yetişkin mutlaka doktor kontrolüne alınmalıdır. Hastalığın nedeni olarak demir, çinko gibi maddelerin eksikliği varsa bunları giderecek tedavi uygulanmalı ve dengeli beslenme ortamı ve imkanı sağlanmalıdır. Aynı zamanda psikolojik temelleri de olabileceği için bu konuda uzman kişilerden yardım alınmalıdır.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar