DUYGUSAL AÇLIK
0
Hızlı yaşam, hızlı tüketim, hızlı üretim derken beden ve ruh sağlığımızın bu hız sürecinden etkilenmemesi pek mümkün görünmüyor. Araştırmalar gösteriyor ki hem beslenme hem ruhsal sağlık birbiri ile ilişki içerisindedir. Beslenme şeklimiz ruhumuzu etkilerken, ruhumuz da beslenme şeklimizi etkilemektedir.
"Kendimi sadece yemek yerken mutlu hissediyorum. Tok olsam bile yemek yemek istiyorum. Günün her saati yemek yiyebilirim."
Yukarıdaki cümleler zihninizden geçiyorsa gelin bu yazıya birlikte göz atalım.
Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir?
Duygusal yeme bozukluğu; fizyolojik bir açlık güdüsü olmadan kişinin sürekli bir şeyler tüketme isteğine bağlı olarak gelişen bir durumdur. Duygusal beslenme kişinin negatif duygularından kaçmak için besinleri kullanması olarak tanımlanabilir (1). X Kişi duygusal yeme süreciyle yüksek kalorili ve enerji veren besinler tüketme arayışına gider. Tüketilen bu besinler beynin ödül merkezini uyarır ve stres belirtilerini azaltır. Kişi o an rahatlar ama bu tüketimle birlikte kilo alma, bedensel rahatsızlıklar gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Stresten kaçma ile uyarılan bu davranış yeni stres faktörlerini ortaya çıkarır.
Duygusal Açlığı Neler Tetikler?
İçinde yaşadığımız süreçte sahip olduğumuz stres faktörleri (üzüntü, kötü yaşam olayları, depresyon, öfke...) kafein içeren içeceklerin tüketimi, sağlıksız beslenme, sınırlı sosyal ilişkiler gibi birçok faktör haz almamızı sağlayan başka yönlere bizi çekebilir.
Duygusal Açlıktan Nasıl Kurtuluruz?
Öncelikle yeme bozukluğunun duygusal açlıkla ilişkili olup olmadığını belirlemeye ihtiyacımız vardır. Bu konuda bir uzman desteği almak gerekebilir. Sebep olan stres faktörleri ile kişinin başa çıkma becerileri güçlendirilebilir, mutluluk kaynakları artırılabilir ve sağlıklı beslenme için destek alınması sağlanabilir. Serotonin yani mutluluk hormonumuzu artırıcı faaliyetler, kişiye iyi gelen aktiviteler, spor ve düzenli yaşam duygusal açlıktan kurtulmayı kolaylaştırabilir.
Ruh ve beden sağlığınızı önemsiyoruz.
(1) Ünal, S. G. (2018). Duygusal beslenme ve obezite. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-BÜSBİD, 3(2).
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar