YALNIZLIK HAKKINDA HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
2
Yalnızlık birçok kitaba, hikâyeye, şarkıya ve şiire konu olmuş evrensel bir konudur. Aynı zamanda birey açısından karmaşık bir insani duygudur. Karmaşık dememizin sebebi yalnızlığın sandığımızdan daha tehlikeli bir boyuta ulaşabiliyor olmasıdır.
Günümüzde çok sık karşılaştığımız sorunlardan biri olmakla beraber insanlar için yalnız kalma korkusu da beraberinde gelmektedir. Kalabalık ortamlarda veya mekanlarda bile insan bu duyguyu yaşayabilir.
Yaşadığımız modern çağ ve pandemi süreci bizlere yalnızlık kavramının sandığımızdan daha önemli olduğunu göstermiştir. Yapılan son çalışmalarda salgın esansında, ruh sağlığı sorunları ve yalnızlık arasında güçlü bağlantılar bulunmuştur.
Aynı zamanda araştırmalar bizlere, yalnızlığın çeşitli sağlık risklerinin olduğunu da söylüyor. Yalnız olan insanların yalnız olmayanlara göre Alzheimer hastalığı gelişme olasılığı iki kat daha fazla olduğu açıklanmıştır. Yalnızlar, bu duyguyla baş edebilmek için alkol, uyuşturucu, aşırı yeme gibi bağımlılık davranışlarına da başvurabiliyorlar. En olumsuz sonucu ise bireylerin çoğunun yalnızlıkla başa çıkamayıp, oluşan ruhsal bozukluk neticesinde intihara kalkışmasıdır.
Bu araştırmalar bizlere yalnızlığın masum olmadığını ve sandığımızdan daha da tehlikeli bir boyuta ulaştığını gösteriyor. Birçok ülke yalnızlığı işkence ve ceza yöntemi olarak hâlâ kullanmaktadır.
İnsan sosyal bir varlıktır ve diğer insanlarla iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. Yalnızlığın yaşlılık evresinde daha fazla görüldüğü düşünülebilir fakat araştırmalar bizlere genç yetişkinlerin daha fazla yalnızlık hissettiğini söylüyor.
PEKİ NELER YAPABİLİRİZ?
Bireyin hayata karşı esnekliği, sağlıkla ilgili olarak bilgi, beceri ve yaşantıya sahip olmak için çabalamak, beden ve psikolojik olarak huzurlu olmak, kişisel becerilerin geliştirilmesi, bulunduğu konumla barışık olmak ve bilinçli yaşamak, kişisel meşguliyetler oluşturmak, tüm yaşam boyu yetenek ve beceriye karşı alıştırmalar yapmak ve geliştirmek yalnızlıkla baş etme yöntemlerindendir. Bireyin içinde bulunduğu toplumda, ailesi ve akrabalık sistemi, arkadaş ve akran grubunun ilişkisi, bireyin yaşam doyumu ve kalitesini artırdığı gibi yalnızlık duygusunu da azalmaktadır.
Psikolojik ve fiziksel sağlığı korumak için egzersiz yapmak önemlidir. Fiziksel aktivite müdahalelerin sağlığı olumlu etkilediği ve yalnızlık duygusunu azalttığı belirtilmiştir.
Kaynakça:
- (aktaran, Erpay, 2017).
- (Goossens ve ark., 2009; Perlman ve Peplau, 1981; akt. Erpay, 2017; Çetin ve Anuk, 2021).
- (Çam, Atay, Işıklı, 2018)
- (Yaşar, 2007)
- (Erpay, 2017)
- (Çetin, Anuk, 2020)
- (Akgül,2016)
- (D'Ambrosio, Felts, Rula, Kell, Coughlin, 2018)
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Akıcı, çözüm odaklı ve değişik bir açıdan bakılmış
İlgi çekici bir paylaşım olmuş ayrıca kaynakça eklenmesi de takdire şayan.