ERGENLİK DÖNEMİNDE İLETİŞİM
0
Ergenlik dönemi bireyin; Çocukluktan yetişkinliğe, Bağımlılıktan bağımsızlığa, Özerkliğe ve olgunluğa ulaştığı dönemdir. Her insan bireysel olarak farklı zaman dilimlerinde bu dönemi yaşar ve ergenlik döneminin nasıl geçeceği de yine bireysel olarak farklılık göstermektedir.
Ergenlik dönemi genel kabul olarak;
Kızlarda 13-15 yaşında başlar 18-20 yaşında sona erer.
Erkeklerde 15-17 yaşında başlar 19-21 yaşında ergenlik dönemi sona erer. Birçok etken bu yaş aralıklarını etkilemektedir.
ERGENLİK DÖNEMİNDE ERKEK BİREYLE İLETİŞİM
Ergenlik döneminde olan erkek birey hormonların etkisiyle daha çok karşı cinse ilgi duymaya başlar. Vaktinin çoğunu karşı cinsleriyle geçirmeye çalışır. Kendisini onlara ispatlamaya çalışır ve bunun sonucu olarak hem cinslerinden üstün olmaya çalışır. Bu durum bireyin aile ile geçirdiği zamanın azalmasına neden olur. Ergenlik dönemini aile bilmeli ve bu duruma göre hareket etmelidir. Aksi halde ergen birey ile aile arasında çatışma yaşanması kaçınılmazdır.
Ergenlik döneminde bireyler kendilerini bir şekilde ön plana çıkarmaya çalışırlar, bunun için farklı farklı yollar deneyebilirler. Örneğin derslerindeki başarısı, sportif anlamdaki başarısı veya kendisini tehlikeye atarak bir şekilde herkesin konuştuğu kişi olmak isteyebilirler. Ergenlik döneminde ''Bana bir şey olmaz.'' inancı hakimdir ve bu durum ergenin kendisini tehlikeye atmasına yol açabilir.
Aileler ergenlik dönemindeki erkek bireyle iletişim kurarken; bireyin özerkliğine ve bağımsızlığına saygı duymalı, ancak bireyin hala bir çocuk olduğunu da unutmamalıdırlar. Ergen bireye yapacağı seçimlerin neler ile sonuçlanabileceği önceden anlatılmalıdır. Çünkü ergen birey genelde yaparken sonucunu düşünmez. Olay olduktan sonra sonucunu düşünmeye eğilimlidir. Bu fırtınalı dönemde ailelere düşen görev ergenleri aşırı sıkmadan ama aynı zamanda başı boş bırakmadan hareket etmektir.
ERGENLİK DÖNEMİNDE KIZ BİREYLE İLETİŞİM
Ergenlik döneminde olan kız bireyde de yine erkek bireyde olduğu gibi karşı cinse duyulan ilgi artmaktadır.
Genel olarak ergenlik dönemine kız çocukları erkeklerden 1-2 yaş daha erken girdikleri için daha çok kendileriyle yaşıt erkekleri çocuk olarak görürler. Bu nedenle kendilerinden büyük olan erkeklere karşı eğilimleri artmaktadır. Bu durumda aileler çok dikkatli olmalı ve kızlarının vereceği yanlış kararlara karşı tetikte olmalıdır. Ancak her ne olursa olsun birey ne yapmak isterse onu yapacaktır. Burada aileye düşen görev kızlarına karşı dürüst olmaları ve ''Seni seviyoruz. Ailen olarak sen hata yapsan da yanında olacağız.'' mesajını verebilmektir.
Genel olarak aileler çocuklarını ''Koşullu'' severlerse yani ''eğer şu dersten şu notu alırsan seni severiz.'', ''Eğer okulda şu başarıda olursan seni severiz.'' , ''Eğer hata yapmazsan seni severiz.'' mesajı verirlerse çocuklar bu koşulları bozmamak için koşul bozucu etkenleri ailelerden saklama yoluna gidebilirler. Bu durum çocukları hata yapmaktan uzaklaştırmak yerine hataları saklamaya ve yalan söylemeye teşvik etmektedir. ''Koşullu sevgi gerçek sevginin tam tersidir.'' düşüncesine sahip olarak çocuklar koşulsuz sevilmelidir.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar