YALANCI BİR ÇOCUK YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI
0
Hiçbir ebeveyn çocuğunu yalancı yetiştirmek istemeyecektir. Ancak ebeveynlerin bazı davranış ve tutumları çocuğu yalana sürüklemekte ve farkında olmadan pekiştirebilmektedir. Bu yazımızda çocuğu yalana iten durumlardan bahsedeceğiz.
Kontrolsüz Baskı
Ebeveynler çocuklarını iyiye doğruya yöneltmek için çaba sarf ederler. Çocuğun olumsuz davranışlar sergilemesini önlemek için onu denetim ve kontrol altında tutmayı isterler. Bu durum belli bir doza kadar çocuğu olumsuz davranışlardan korusa da, çocuk hata yaptığında durumu ebeveynlerine söylediğinde ciddi bir yaptırım ve sorunla karşılaşacağını düşünürse, korkup söyleyemeyebilir ve bu durum çocuğun hatayı gizleme yoluna gitmesini sağlar. Hata yaptığını söylemeyen çocuk herhangi bir yaptırım veya sorunla karşılaşmayınca bu tarz durumları gizlemenin daha doğru bir karar olduğunu düşünmeye başlar. Çocuk bir süre sonra hata yapmaktan değil, hata yaptığını ebeveynlerinin fark etmesinden korkmaya başlar.
Rol Model Yalancılık
Yalancı çocuk yetiştirmenin en kolay yolu ebeveynler olarak yalan söylemektir. Çocuğa ne anlatılırsa anlatılsın ne öğretilirse öğretilsin rol model aldığı kişilerin davranışlarını taklit edecek ve örnek alacaktır. Özellikle okul öncesi yaştaki çocuklar için en önemli rol modeller hiç şüphesiz ebeveynlerdir. Çocuğa sürekli yalan söylemek çok kötü, bunu yapmamalısın dense de bir telefon çaldığında ''Beni sorarsa burda değil de'', ''akşam misafir gelecekmiş ben uyumak istiyorum soran olursa hasta dersin.'' gibi basit ve o anı kurtarıcı yalanlar çocuğun şekillenmesinde büyük etken olacaktır. Çocuk, çiçekleri çok seviyorum diyen insanı anlar, ancak çiçekleri çok sevdiğini söyleyen insan çiçeği sulamayıp onun ölmesine neden olursa yani söylemleriyle yaptıkları arasında tutarsızlık olursa çocuk o kişinin çiçekleri sevdiğine inanmayacaktır. Yalan davranışı nasıl düzeltilir? sorusunun en güzel cevabı yalanı hayatınızdan çıkarmaktan geçmektedir.
Yalanı Pekiştirmek
Herhangi bir şekilde yalan durumuyla karşılaşıldığında bu durumu ciddiye almamak ve durumla alakalı konuşmamak veya tam tersi yalan üstüne yalan söylemesini teşvik ederek gülmek, komik bulmak yalan davranışını pekiştirecektir. Bu konuda önemli olan nokta çocuğun yaş aralığıdır. Çocuklar hayal güçleri çok gelişmiş oldukları için bazen olayları hayal güçlerinde şekillendirerek saptırabilirler. Bu durum fark edildiğinde gerçeğe dönüş sağlanmaya çalışılmalı ancak çocuğa kesinlikle yalancı etiketi vurulmamalıdır.
Makaleyi Paylaş
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar